Detta bör du tänka på när
du väljer din elsparkcykel
Elsparkcyklar blir alltmer populära, både i tätorter och i glesbygd. Möjligheten att smidigt ta sig fram på egna villkor eller slippa kollektivtrafiken lockar många, i synnerhet under rådande pandemi. Det är inte att undra på; för den som vill ha ett klimatsmart alternativ till bilen är elsparkcykel ett självklart val, oavsett om man pendlar kortare eller längre sträckor.
I takt med att efterfrågan på elsparkcyklar ökar, breddas också utbudet. Det kan därför vara bra att läsa på innan du införskaffar dig en elsparkcykel, då det finns flera olika faktorer att ha i åtanke. Några av dessa är: fordonets drifttid, prestanda, köregenskaper, maxlutning, hastighet samt viktkapacitet eftersom dessa faktorer skiljer sig mycket åt. Här nedan ger vi en översikt av vad som kan vara bra att ha i bakhuvudet när du väljer modell.
Till att börja med finns det flera olika varianter av elsparkcyklar att välja mellan. Klassikern är ofta ihopfällbar och mycket billig i drift. Ett exempel på detta är ungdomsmodellen E-way E250, en elsparkcykel med minimalistisk och snygg design. E-way E250 väger bara 9,9 kg och viks enkelt ihop på tre sekunder. Dessutom är den IP54 godkänd vilket gör att du kan använda den även i lätt regn.
Ramen kanske inte är det första när man tänker på när det gäller elsparkcyklar, utan tankarna går oftare till hastighet och motorstyrka. Ramen är dock grunden på din elsparkcykel och spelar stor roll för vilken körupplevelse och prestation sparkcykeln kan erbjuda.
Ramens material kan vara av olika material, grovlek och utförande, och består oftast av stål eller aluminium. Det senare är lättare och rostar inte, men kostar därmed också mer. Grovleken på ramen är också viktig att tänka på – vissa modeller är tillverkade för specifika målgrupper och har därmed begränsad kapacitet.
Solida eller luftfyllda däck?
Elsparkcykelns hjul är även de avgörande för körupplevelsen, alltså hur bekväm sparkcykeln är att köra. Nu för tiden består de allra flesta hjul av gummi, som antingen kan vara solida eller luftfyllda beroende på användningsområde. Stöter du på en elsparkcykel med plasthjul bör du tänka efter både en och två gånger; inte nog med att plasthjul håller sämre, utan elsparkcyklar saknar generellt sett fjädring. Ska du alltså köra din elsparkcykel på ojämnt underlag är det helt klart värt att ägna lite extra tid åt att hitta en sparkcykel som faktiskt är fjädrad. Ett tips är också att satsa på solida däck; då riskerar du inte att få punktering. Alla E-way elsparkcyklar kommer därför med solida däck.
Batterikapacitet avgör körsträcka
Nu börjar vi närma oss det riktigt matnyttiga: batteriet och motorn. Kapacitet och kvalitet på batteriet avgör hur länge – och därmed hur långt – du kan köra på en enda laddning. Ju högre volt desto bättre, men även tekniken i styrenheten spelar in. Glöm inte att också dubbelkolla hur lång tid det tar att ladda upp din elsparkcykel.
Utvecklingen på batterikapacitet går väldigt snabbt framåt, de allra flesta elsparkcyklar idag använder moderna litiumjonbatterier som både håller bättre och väger mindre. Det är dock inte bara batteriets kapacitet som avgör hur långt du kan köra; din egen vikt, eventuell packning, terräng, temperatur och luftmotstånd är alla aspekter som spelar roll. Kom ihåg att de flesta värden som anges har uppmätts under bästa tänkbara förhållanden och därmed är det smart att välja en modell som är lite mer kraftfull än vad du först hade tänkt. Vill du ha en riktig långkörare kan du kolla in E-way E600 Max, vars räckvidd är upp till 70 km!
Högre siffror – starkare motor
Vad gäller motorn var det förr vanligt med två olika varianter, borstmotor och borstlös motor. Idag är den senare absolut vanligast, även om den är dyrare. Ju högre effekt som motorn har desto snabbare accelererar den och desto bättre klarar den uppförsbackar.
Motorns kraft anges vanligtvis i effektstyrka (watt) och storlek (tum). Watt säger något om motorns kraft medan tum säger något om vridmomentet. Ju högre dessa siffror är desto starkare är motorn. Ska du köra mycket i uppförsbacke bör du alltså sikta på att ha höga siffror. Både E-way E600 Max och E-way E600 har en effektstyrka på – du gissade rätt – 600 watt och klarar därför det mesta.
Hastighet, stigning och inbyggda AI-displayer
När det gäller hastighet behöver vi snegla lite på lagboken. Högsta lagliga hastighet för en elsparkcykel är 20km/h. Överskrider du den hastigheten hamnar elsparkcykeln i en annan fordonsklass, som omfattas av andra lagar. Flera av E-ways modeller har olika hastighetsinställningar, som gör det enkelt att följa riktlinjerna.
En annan viktig faktor att ta hänsyn till är elsparkcykelns prestation i uppförsbackar. Det kanske säger sig själv att elsparkcykeln inte kommer att klara att hålla samma hastighet då det börjar luta uppåt, så håll ögonen öppna efter värdet max.stigning för att se hur kraftig lutning elsparkcykeln klarar. E-way E600 är här i särklass, då den klarar en lutning på upp till 20 grader med en hastighet upp till 20km/h!
Glöm inte säkerheten!
Säkerheten först; E-way har extra stark LED-belysning både fram och bak samt en ringklocka på samtliga modeller, så att du både syns och hörs där du far fram.
Sist men inte minst kan det vara smidigt att ha koll på hur snabbt du kör, hur långt du har kört och hur mycket batteri du har kvar. E-ways modeller har inbyggda AI-displayer som visar relevant information, dessutom kan du koppla vissa modeller till E-ways egen app, där du har en mängd olika funktioner såsom: inställningar för bromsstyrka , hastighetsinställningar, batteri status, körinformation och låsfunktion. Fundera över hur dina behov ser ut och vilka funktioner du behöver.
Här kan du jämföra E-way elsparkcyklar
Wilfa är ett norskt företag som etablerades 1948 och i dag är en av Nordens ledande leverantörer av hemelektronik. Wilfa är en ledande aktör med fokus på design, kvalitet, kvalitet och innovation. Vi har ett stort miljöfokus i allt vårt arbete och från och med våren 2020 är Wilfa miljöcertifierat. I ett ytterligare led till hållbar konsumtion inför nu Wilfa 5 års garanti på alla sina produkter, från och med 1 september 2020.