Så brygger du kaffe som proffsen
Vi svenskar dricker i genomsnitt 8,2 kilo kaffe per person varje år och så många som 82 procent av oss dricker kaffe i en eller annan form. Men vad är det egentligen som skiljer ett medelmåttigt bryggt kaffe och ett kaffe av högsta klass? Lär dig de avgörande momenten som gör att du brygger lika gott kaffe som proffsen!
I samarbete med världsmästaren i barista Tim Wendelboe, har Wilfa utvecklat kaffeprodukter med unik teknologi, som gör att du med små enkla medel lyckas lika bra med kaffet som proffsen.
Gott kaffe börjar med rent och friskt vatten
En kopp kaffe består huvudsakligen av två ingredienser: 98,5 procent vatten och resten kaffe. Det säger alltså sig självt att kvaliteten på det vatten du använder kommer att ha stor inverkan på slutresultatet. Trots detta har de allra flesta kaffebryggare på marknaden idag omkring 1 dl gammalt vatten som ligger kvar i bryggningsenheten mellan bryggningarna. Vatten som förblir kvar i kaffebryggaren är syrefattigt och resulterar i att du inte får ut maximalt av kaffets aromer under bryggningen. Därför bör du alltid börja med att brygga igenom vatten (utan kaffe i filter) i bryggaren eller vända bryggaren upp och ner för att tömma den på gammalt vatten.
Låter det krångligt? Lugn, det behöver det inte vara. Wilfas modeller Performance och Precision har utvecklats med en integrerad pump, vars specifika syfte är att säkerställa att kaffebryggaren blir helt tömd på vatten. På så vis kan du vara säker på att du alltid brygger din favoritdryck med färskt, rent och syrerikt vatten.
Det är dock inte bara färskt vatten som hjälper dig att uppnå bästa smak. Använder du kaffekannan för att fylla på vattnet i bryggaren är risken att du får med rester från tidigare bryggningar, som kommer ge bismaker på ditt nybryggda kaffe. Se därför alltid till att kaffekannan är helt ren innan du använder den för att fylla i vatten, eller använd helt enkelt en annan kanna istället. För enkelhetens skull är Performance och Precision utrustade med en avtagbar vattentank, så att du enkelt kan fylla på med rent och friskt vatten, direkt från kranen.
Vikten av temperatur och kontakt
Att fundera över vattentemperatur och flödeskontroll kan kännas som överkurs, men vi lovar att resultatet är värt mödan! Vill du ha perfekt bryggt kaffe bör vattnet optimalt sett vara 92-96 grader från det att första droppen når kaffet och sedan hålla den temperaturen genom hela bryggprocessen. Beroende på typ av kaffe ska vattnet och kaffet ha kontakt i 4-6 minuter innan det droppar ner i kannan. För att säkerställa rätt kontakttid mellan vattnet och kaffet har Wilfas kaffebryggare en flödeskontroll på filterhållaren, som låter dig styra vattnets hastighet genom kaffet. Du kan alltså enkelt brygga en enda kopp med samma resultat som om du hade bryggt en hel kanna.
Låter det omständligt? Oroa dig inte - alla Wilfas kaffebryggare uppfyller kvalitetskraven som ställs av European Coffee Brewing Centre (ECBC), vilka bland annat inkluderar kriterier om temperatur och kontakttid. Tyvärr är det långt ifrån alla kaffebryggare som klarar kraven, så se till att hålla utkik efter ECBC:s märkning.
Dosera rätt
Starkt, svagt eller mittemellan? Att dosera rätt mängd vatten till rätt mängd kaffe är helt avgörande för att få ett fylligt och smakrikt kaffe. Till 1 liter vatten rekommenderas det att du använder 60 gram kaffe. För enkelhetens skull har alla kaffebryggare från Wilfa en vattenbehållare som berättar hur mycket kaffe du behöver (i gram) i förhållande till den valda mängden vatten. Med filterhållare som är platta i botten har Wilfa också gjort det enkelt att mäta rätt mängd kaffe direkt på köksvågen så att du alltid får rätt kaffesmak.
Men själva kaffet, då?
Som tidigare världsmästare inom barista är det få som känner till hemligheterna bakom kaffe bättre än Tim Wendelboe. Han berättar att en viktig nyckel till det perfekta kaffet också ligger i bönorna och malningen. Därför förespråkar han att man alltid ska mala sina bönor själv; efter det att kaffet har malts, oxideras nämligen snabbt de oljor och fetter bort som ger kaffet dess goda smak.
Se Tims film om hur du lyckas med kaffet som proffsen
Så länge kaffet är i bönform har de ett skydd mot både solljus, värme och fukt, vilket innebär att smakerna bevaras längre och hållbarheten blir bättre.
– Du bör också vänta med att mala bönorna till så nära bryggning som möjligt. Då får du det bästa och mest välsmakande resultatet, säger Wendelboe.
Wilfa är marknadsledande på kaffekvarnar – här hittar du hela sortimentet
Wilfa är ett norskt företag som etablerades 1948 och i dag är en av Nordens ledande leverantörer av hemelektronik. Wilfa är en ledande aktör med fokus på design, kvalitet, kvalitet och innovation. Vi har ett stort miljöfokus i allt vårt arbete och från och med våren 2020 är Wilfa miljöcertifierat. I ett ytterligare led till hållbar konsumtion inför nu Wilfa 5 års garanti på alla sina produkter, från och med 1 september 2020.